2009 m. vasario 23 d., pirmadienis

Esu pats savo laimės kalvis.

Kažkada sugebėjau būti tiesiog laiminga - nei iš šio, nei iš to. Nuo šilto saulės spindulėlio pro langą, gaivaus vėjo gūsio karštą vasaros dieną, skaidrių rasos lašelių rytą žolėje... Tačiau dabar galvoju - kas gi ta tikroji laimė?
''Laimė - ne tai, ką turi, o tai, ką darai'', - sako olandas, laimės profesorius Ruut Veenhovenas. Šis žmogus laimės profesoriumi tituluotas ne veltui: jis jau daugiau nei dvidešimt metų tyrinėja žmonių dvasinę ir materialinę gerovę. Šiuo metu profesorius yra žmogiškosios laimės socialinėmis sąlygomis, gyvenimo kokybės bei kitų dalykų dėstytojas.
''Tikrai žinau tik tiek: laimė yra tai, kiek tau patinka tavo gyvenimas. Kiekvienas esame savo laimės kalvis, taigi ir gyvenime turime daryti tik tai, ko norime patys, o ne kiti. Vien jau tai - šansas, kad būsime laimingi'',- sako profesorius.
Išties, laimingi žmonės mato pasaulį ne tokį pavojingą, lengviau priima sprendimus, įgyvendina savo svajones. Kai jaučiamės iš tikrųjų laimingi, esame linkę padėti kitiems, padaryti ir juos laimingus. Tuomet visas pasaulis atrodo nuostabus, lekiame po pasaulį tarsi su sparnais, nepastebime laiko tėkmės. Sakoma: laimingi laiko neskaičiuoja.
Psichologai laimės pataria ieškoti ne materialinių, o dvasinių vertybių pasaulyje. Man viena svarbiausių dvasinių vertybių yra tikėjimas. Seniai pastebėjau, kad tikintys žmonės yra tolerantiškesni, labiau patenkinti gyvenimu, net šypsosi dažniau. Šie žmonės pilni vidinės ramybės ir supratimo, todėl gera būti šalia jų. Jie ne tik yra laimingi, bet suteikia laimės ir aplinkiniams.
Dažnai girdžiu, kad kažkas trukdo vienam ar kitam žmogui tapti laimingam. Aš manau, kad kiekvienas iš mūsų turi savą laimės formulę, tik ne visi ją jau surado. Visi mes esame skirtingi, skiriasi mūsų požiūris į gyvenimą, vertybes, taip pat ir laimės formulę...
Aš žinau viena - nėra kelio į laimę. Pati laimė yra kelias su savo klystkeliais ir aštriais akmenukais po kojomis. Jeigu sugebame peržengti tuos akmenukus, nenuklystame nuo tikrojo kelio. ''Tik mes patys galime suteikti sau leidimą būti laimingiausiu pasaulyje žmogumi'',- sako laimės profesorius...

Komentarų nėra: