2009 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Kas yra šiuolaikinė dvasinė meilė?

Meilė. Ar ne per dažnai šiuolaikiniame pasaulyje tariamas šis trapus žodis? Ar nenuvalkiojamas? Kuo giliau žvelgiu, tuo daugiau blogų dalykų pastebiu.
Meilė, pasak šiuolaikinio jaunimo,- tai laikinas susižavėjimas, fizinis potraukis. Kaip šlykštu girdėti tokį požiūrį! Blogiau ir būti negali. Siaubinga. O ko gi galima tikėtis iš visuomenės, gyvenančios ''stresuojančiame, depresuojančiame'' pasaulyje? Kai tėvai rūpinasi tik finansiniu atžalų aprūpinimu, visai nekreipdami dėmesio į skurstantį ir badaujantį vaiko dvasinį pasaulį. Taip ir gimsta internetinė meilė.
Tai dar viena problema, kodėl meilė tapo banalybe. Vis daugiau jaunimo ''įsimyli'' nė vieno ar vos keletą kartų matytą žmogų ir taria jam: ''myliu tave''. Graudu. Kokia meilė gali būti tarp žmonių, nebendraujančių realybėje? Tai nenormalu. Iškreiptas meilės įsivaizdavimas skurdina žmogų, paverčia jį neįdomiu, banaliu, nes nebeprisiimama atsakomybė už ryšį su kitu asmeniu.
Užsidariusi savyje, savimi mintanti, nieko kitiems neduodanti ir niekuo nesirūpinanti meilė pasmerkta žlugti. O po nesėkmingų santykių jautresnės psichikos jaunas žmogus palūžta: įniksta į kvaišalus, suserga depresija, o tai veda į savižudybę.
Manau, paauglys, neturintis patirties ir žinių apie meilę, besisemiantis jų iš internetinių puslapių ar tariamų draugų su patirtimi, o ne iš suaugusiųjų, tėvų, knygų - dažnai apsirinka, maišo meilę su įsimylėjimu, potraukiu. Meilė - tai ne aistros blyksnis tarp dviejų žmonių; yra didžiulis skirtumas tarp įsimylėjimo ir meilės. Meilė - veikiau būsena, davimas, o ne potraukis, kaip yra įsimylėjimo atveju. Meilė - santykis su visuma, o ne su pavieniu žmogumi.
Meilės reikia ieškoti savyje, ją brandinti. O kokią meilę vienas kitam gali pasiūlyti hormonų audras išgyvenantys penkiolikmečiai, kurie patinkantį žmogų vertina ne pagal vidų, o pagal išorinį grožį? Jaunimas stengiasi meilę įžvelgti kito žmogaus išorėje ar gražiame žodyje, nežinodami, kad geriausias ir pats gražiausias dalykas pasaulyje negali būti nei pamatytas, nei išgirstas. Jį galima pajausti tik širdimi.

Komentarų nėra: